Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

μικροί πλοηγοί στο διαδίκτυο


Το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο που μας βοηθά εύκολα και γρήγορα να βρούμε πληροφορίες, τοποθεσίες και πολλά άλλα. Επίσης , αυτό το τόσο δα μικρό παραθυράκι στην οθόνη του υπολογιστή μας, εκτός από τα παραπάνω, μας ψυχαγωγεί, μας ενημερώνει και επίσης μπορούμε να επικοινωνούμε με ανθρώπους μέσω αυτού.
Εδώ ήθελα να καταλήξω!
Επικοινωνούν οι περισσότεροι άνθρωποι στο facebook και υπερηφανεύονται λέγοντας ότι έχουν 2.000 φίλους. Αν τους προκαλούσαμε λοιπόν να κάνουν 2.000 κανονικούς φίλους λέτε να τα κατάφερναν? Μπορεί και ναι, μπορεί όμως και όχι.
Καθώς επικοινωνούμε λοιπόν στο facebook, πρώτον δεν δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία όπως διεύθυνση, τηλέφωνο, ονοματεπώνυμο. Δεύτερον, αν κάποιος μας κάνει να αισθανθούμε άβολα, διακόπτουμε κάθε επικοινωνία μαζί του και αν είμαστε κάτω των είκοσι το συζητάμε με τους γονείς μας. ‘Η ακόμα και αν είμαστε άνω των είκοσι μπορούμε να το συζητήσουμε και πάλι με τους γονείς μας. ‘Ετσι, γιατί εμείς δεν είμαστε όποιοι και όποιοι, για να μας προσβάλει και να μας εκμεταλλεύεται ο καθένας.
Τώρα με τα παιχνίδια, όσο σκληρό και να ακουστεί εγώ θα το πω, είναι ο χειρότερος εθισμός, γιατί υπάρχει πάντα η ατμόσφαιρα του ανταγωνισμού. Υπάρχει πάντα η απάντηση, τώρα – τώρα να περάσω αυτή την πίστα, στην ερώτηση της μαμάς ή του μπαμπά, διάβασες? , έφαγες?. Επίσης κάποια παιχνίδια δεν είναι για την ηλικία παιδιών μεταξύ Δημοτικού και Λυκείου, γιατί περιέχουν βία. Θα μου πείτε τώρα, μα εμένα μου αρέσει αυτό το παιχνίδι και αφού έτσι είναι οι κανόνες του, έτσι θα κάνω και εγώ. Ωραία, μπράβο δηλαδή εμείς δεν έχουμε γνώμη και άποψη. Απλά ότι λέει το παιχνίδι το ακολουθούμε πιστά.
Όσο έχουμε ανοιχτό τον υπολογιστή και σκοτώνουμε έτσι ασυνείδητα όποιον βρούμε μπροστά μας, ξέρουμε πως όταν πατήσουμε το κουμπάκι και τον κλείσουμε, δεν θα έχουμε συνέπειες για τα θύματά μας. Ενώ αν ερχόταν κάποιος και μας έλεγε, έλα πάρε αυτό το όπλο και άρχισε να σκοτώνεις, όπως κάνεις στα παιχνίδια. Δεν θα το έκανες, έτσι δεν είναι?, γιατί θα γνώριζες πως μετά κανένα κουμπί δεν θα σε απαλλάξει από τις ευθύνες σου και ότι μετά θα έχεις να αντιμετωπίσεις όλες τις συνέπειες της απάνθρωπης αυτής πράξης σου.

Έλενα. Π. Κ.

3 σχόλια:

Τζούλια είπε...

το κείμενο της Έλενας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο που με το δικό της προσωπικό ύφος μας προβληματίζει και μας ευαισθητοποιεί για το πολύπλοκο αυτό εργαλείο... το διαδίκτυο...

ΠΑΣΧΑΛΗΣ είπε...

tomprabo moz einai gia thn elena ..gia to keimeno ayto..

55fm είπε...

Έλενα ένα μπράβο και από μένα!
Θεωρώ τις απόψεις της σοβαρές και πρέπει να μας προβληματίσουν.
Με τα παιχνίδια υπάρχει πραγματικά εθισμός με πολύ άσχημα αποτελέσματα για τα παιδιά.
Ποιός και πότε,ειδικός στο θέμα μετά από παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου, θα ενημερώσει τα παιδιά για τα σοβαρά προβλήματα του διαδικτύου;
Τους δώρισαν ένα λαπτοπάκι και έξω από την πόρτα!
Καλημέρα σε όλους!