Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Το παράπονο της Περσεφόνης

Φωτογραφία Χάρτης του Kaupert 1878
όπου φαίνονται καθαρά οι δυο λίμνες τω αρχαίων Ρειτών.
πατήστε πάνω στην εικόνα να τη δείτε σε μεγέθυνση

(πηγή http://xpolis.blogspot.com/)

Το ξέρατε πως η πόλη μας, το Χαϊδάρι, εκτός από θάλασσα και βουνό έχει και λίμνη; Πρόκειται για τη λίμνη "Περσεφόνη" (Κουμουνδούρου σήμερα), γνωστή από την αρχαιότητα ως μία από τις δύο λίμνες των Ρειτών που αποτελούσαν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στους Ελευσίνιους και τους Αθηναίους. Η άλλη ήταν η "Δήμητρα" που αποξηράνθηκε και σήμερα στη θέση της βρίσκεται το πάρκινγκ της εταιρείας "Ελληνικά Πετρέλαια". Ένα παγωμένο πρωινό του Φλεβάρη παρόλες τις σχετικές απαγορεύσεις επειδή η περιοχή, παρότι αρχαιολογικός χώρος, ανήκει στο στρατό...εμείς, τα σαϊνια και η έκτη αταξία (που πάμε πάντα πακέτο), αποφασίσαμε να την επισκεφτούμε... Εξοπλισμένοι με κυάλια και πολύ ζεστά ρούχα, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο του Δήμου με τον πάντα χαμογελαστό οδηγό μας, τον κύριο Παναγιώτη και ξεκινήσαμε...Μαζί μας εκτός από τις καλά εκπαιδευμένες στα extreme sports δασκάλες μας (!) ήταν και ο κ. Κώστας Φωτεινάκης, ο αγαπητός μας πλέον φίλος, που μας έκανε μια υπέροχη ξενάγηση και συνεχώς μας μάζευε με υπομονή και ευγένεια από τις πλαγιές να μας δείξει ένα νεκρό πουλί, ή ένα αγριολούλουδο, να μας μιλήσει για αυτή τη λίμνη που απέμεινε μονάχη της και αγωνίζεται να ζήσει και να συντηρήσει τη ζωή πάνω της... Παρατηρήσαμε την πλούσια χλωρίδα της που αποτελείται κυρίως από βούρλα, καλαμιές, αρμυρίκια και υδρόβια φυτά, ενώ τριγύρω φύονται ευκάλυπτοι, πεύκα, κουκουναριές και θάμνοι. Η Περσεφόνη φιλοξενεί εκατοντάδες πουλιά, ειδικά κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής περιόδου, όπως καστανοκέφαλοι γλάροι, ασημόγλαροι, φαλαρίδες, ερωδιοί, ψαρόνια, αλκυόνες, πρασινοκέφαλες πάπιες, βαλτόπαπιες (παγκόσμια απειλούμενο είδος), αλκυόνες και τον τελευταίο μήνα κι ένα νεαρό κύκνο!
Το κρύο και η σύσταση ενός φαντάρου πως είμαστε σε απαγορευμένη περιοχή μας ανάγκασαν να φύγουμε νωρίς και να συνεχίσουμε την ξενάγηση μέσα από το πούλμαν...
Κάναμε το γύρο της λίμνης κι αφουγκραστήκαμε το μεγάλο παράπονο της Περσεφόνης...
Ο πάνω κόσμος τελικά αποδείχτηκε πιο άδικος ...αφού κανένας εδώ δε νοιάζεται πια γι΄αυτήν...

Επισκεφτείτε το ιστολόγιο της λίμνης Περσεφόνης...να μάθετε περισσότερα γι΄αυτήν...(http://limnik.blogspot.com/)

:

11 σχόλια:

Γιάννης είπε...

Η επίσκεψη πρέπει να σας (και μας) γεμίζει θυμό,πείσμα και θέληση για ν' αλλάξουν τα πράγματα!
Εξαιρετική παρουσίαση με δεικτικά σχόλια!Μπράβο στα παιδιά και στη Κυρία τους (μας)!

Poet είπε...

Πραγματικά θαυμάσια παρουσίαση. Μπράβο σε όλους σας. Ελπίζω να διατηρήσετε τη θέλησή σας και πράγματι να αλλάξετε τα πράγματα. Να καθαρίσετε τη λίμνη και τον περίγυρο από τα κάθε λογής σκουπίδια. Κι όλη τη χώρα, αν είναι δυνατόν. Της χρειάζεται!

Δημ.Σχολείο Γαυρίου είπε...

Είναι πραγματικά απίστευτη η τάση του ανθρώπου για αυτοκαταστροφή.

Συγχαρητήρια για την παρουσίαση παιδιά !

Ανώνυμος είπε...

ο πλανητης μας ψυχοραγει
δωστε το φιλι της ζωης
για να σωθει!!!

Ανώνυμος είπε...

Φαντάζεστε παιδιά πόσο πιο ωραία πόλη θα ήταν το Χαιδάρι μας αν θα μπορούσαμε να χαρούμε τη θάλασσα που είναι δίπλα μας, να κάνουμε τις βόλτες μας στη λίμνη!Όπως όμως διαπιστώσαμε στην επίσκεψη που κάναμε στη λίμνη υπάρχει ακόμα ελπίδα, στο χέρι μας είναι να σώσουμε ό,τι έχει απομείνει.
Υ.Γ.Τζούλια είσαι καταπληκτική!

Σύλλογος Γονέων 7ου Δημοτικού Σχολείου Χαϊδαρίου είπε...

ΜΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΣΑΝ ΚΙ¨ΑΥΤΗ ΔΕΙΧΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!! ΚΥΡΙΑ ΤΖΟΥΛΙΑ ΚΥΡΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας από το blog της λίμνης Κουμουνδούρου. Ευχαριστούμε για την ΄παρουσίαση΄.
Πολύ όμορφη δουλειά το blog σας.
Να συνεχίσετε έτσι δημιουργικά.

Για τη λίμνη έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Η κατάσταση της είναι δύσκολη.
Το πολύ αισιόδοξο είναι ότι την γνωρίσατε, αρχικά.
Είμαστε στην διαθεσή σας για οτιδήποτε χρειαστείτε σχετικά με τη λίμνη.
Καλή συνέχεια.
'blog λίμνης'.

Μαρια Νικολαου είπε...

Με συγκίνησε ιδιαιτερα αυτη η εγγραφή.
Βρέθηκα να δακρύζω.. τόσο απλά..
Δεν θα μπορουσα να πω κάτι αλλο..

Poet είπε...

Και μια μικρή λεπτομέρεια (μπροστά σε όλα τ' άλλα). "Pictures taken prohibited" θα πει «οι φωτογραφίες που έχουν ληφθεί απαγορεύονται». Προφανώς εννοούν "picture taking".

Για να μην αναφέρω το «Απαγορεύται» και την καθαρεύουσα (αυτή τους μάρανε).

Ανώνυμος είπε...

ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ
ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙΣ ΚΑΙ ΗΔΕΙΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

Με ενθουσίασε ιδιαίτερα η εκδρομή μας στη λίμνη Κουμουνδούρου!Εμαθα πολλά πράγματα γι'αυτή και ιδιαίτερα για την ορνιθοπανίδα της.Επίσης θέλω να ευχαριστήσω πιο πολλύ τις υπέροχες δασκάλες μας που κατάφεραν να μας πανε για να την δούμε!